Nyomdai fogalmak

Fogalmak Meghatározások
alnyomat szöveg alá nyomott homogén felület vagy ábra, fotó, grafika
autotípia  Meisenbach találmánya, mely abból áll, hogy a fénykép alapszínét vonalakra és pontokra bontja szét, úgy hogy az alkalmas a sokszorosításra
behúzott melléklet a kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba betett lapok
bemetszés, ritzelés, riccelés Karton, lemez hajlítását elősegítő bevágás, amely az anyag keresztmetszetének csak kb. a feléig hatol. Ugyanazt a célt szolgálja, mint a -hajlítóélezés, de vastagabb anyagokhoz ez inkább megfelel. Továbbá, a kivágásnak az öntapadó anyagoknál használatos módja, amikor a kivágóélek csupán a papírt vagy fóliát vágják át a szilikonos hordozóig, de a hordozó egyben marad.
betűtípus  azonos tipográfiai elv alapján készített betűsor (Arial, TimesNew, Garamond stb.)
biegelés, bigelés, hornyolás  Nyomdai bígelés alatt leginkább a meghajlítandó kartonok egyenes vonalú benyomását, hornyolását értik, az ív pontos és szép meghajlítását megkönnyítendő a törésre hajlamos merev, vastag kartonféleségek vaknyomással nyomtatása a hajtás vonalában. Feladata a törésmentes hajtási vonal kialakítása.
borítás  A könyvtábla külső felületének anyaga. Lehet bőr (műbőr), vászon (selyem), papír, esetleg fóliázott papír vagy PVC.
brosúra  Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: füzet
CDR  Corel Draw vektorgrafikus adatformátum
címnegyed  A könyv első (általában) 4 oldala, amelyben az 1. oldal a szennycímoldal, a második az üres oldal, a harmadik a főcímoldal, a 4. pedig a kolofon vagy impresszumoldal.
Copyright  a szerzői jog védelmére utaló, nemzetközileg használt kifejezés, jele: ©
digitális nyomtatás  A digitális állományból leképezett jelekből – egy lézer segítségével – a nyomóhengeren elektromos töltést hoznak létre, melyre feltapad a festékpor. A biztosabb festékátvitel érdekében a nyomathordozót ellenkező töltéssel töltik fel. A festékréteg rögzítése hő és nyomás hatására történik.
digitális nyomdában használatos papírméretek:  A3: 297×420 mm
SRA3: 320×450 mm
320×488 mm
330×488 mm
315×1260 mm-ig
digitális proof  Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat, színes nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére.
direkt szín  Színminta vagy Pantone kód alapján meghatározható szín. Nyomtatása a CMYK színekből nem nyomtatható színek esetén javasolt (pl. arany, ezüst )
 DPI – Dot Per Inch  A pontok száma inchenként. A rendszer letapogatási, levilágítási elemeinek 25,4 mm-re eső száma.
drótfűzés  Ívek összekapcsolása fűzőkapcsok átütésével. Változatai: irkafűzés, tömbfűzés
előzéklap  keménytáblás borítójú könyveknél az ívek és a tábla közé ragasztott lap
Envelope (védőborító):  A kötéstáblát védő, de azzal fizikailag nem összetartozó, rendszerint nyomtatott lap. Grafikai megjelenése kiemelten fontos a könyv esztétikai összképe szempontjából.
 EPS  PostScript vektorgrafikus adatformátum
fedél  Puhafedelű (más néven kartonált) könyvek – 180-300 g/m2 közötti kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt (fóliázott) borítója
fóliázás, lakkozás  meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik
használt színek jelölése  formátuma: első oldalon használt színek száma + hátoldalon használt színek száma pl.:1+0 az első oldal egy színnel nyomtatott, a hátoldal nyomatlan1+1 az első és a hátoldal egyaránt egy színnel nyomtatott4+0 az első oldal négy színnel nyomtatott azaz teljesen színes, a hátoldal nyomatlan4+4 az első és a hátoldal egyaránt négy színnel nyomtatott, azaz mindkét oldal teljesen színes
impresszum  a könyv előállításáról tájékoztató törvényben előírt adatsor, általában a kolofonban kap helyet
imprimatúra  Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végső levonat a kinyomtatott anyagról. az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni.
irkafűzés  A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb a papír vastagságától függően 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható
ISBN szám  Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni. A könyvnek általában az impresszum oldalán szokás elhelyezni
ISSN szám  Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, az Országos Széchenyi Könyvtártól kell igényelni.
kasírozás  Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása
keménytáblás könyv  Olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5 – 3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír, egészvászon, félvászon, műbőr vagy bőrborítással.
kifutó kép  egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (2-5) mm-t levágnak
kilövés  A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.
kolofon  a könyv előállításának adatait tartalmazó záradék, a kolofonoldalon vagy a copyrightoldalon tüntetik fel
kolofonoldal  a könyv utolsó oldala, amelyen a kolofon szerepel
korrektúra  1. A szedésről javítás céljából készített, majd szabványos jelekkel kijavított levonat.2. A szedési hibák kijavítása.
leporellóhajtás  Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.
műnyomó papír  Minőségigényes termékek előállítására alkalmas, teljesen zárt, erősen simított felületű, mindkét oldalon mázolt papír.
négyszínnyomás (CMYK)  A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomtatni. ezek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, K)
nyomdai ív  alapegység a könyvek terjedelmének megállapítására. Egy nyomdai ív = 16 oldal, amelyből a formátumoknak megfelelően különböző szorzószámokkal az A/5 ív terjedelem kiszámítható (a nyomdai ív fogalma független attól, hogy pl. egy könyvet 32 oldalanként nyomtatnak).
ofszetnyomás  Az ofszetnyomás egy közvetett síknyomás. A termelésben geometriailag a rotációs elv alapján, vagyis hengeres felületről hengeres felületre történik a nyomtatás. A hengerre feszített nyomólemezről a festékes rajzi elemek egy gumikendős henger közvetítésével jutnak el a nyomathordozóra. Ez egy közvetett nyomtatási eljárás, ezért kapta az “ofszet” elnevezést.
ofszetpapír  Alapanyaga famentes, fehérített cellulóz. Tömör, zárt felületű, íróképes, merev tartású papír
pagina  Oldalszám, amit a kiadvány oldalain alul vagy felül helyeznek el.
Pantone szín  Standard színrendszer, melynek kódszámait a világon egységesen értelmezik
Passzer  A raszterpontok illeszkedése a nyomaton
PDF formátum  Eredetileg az Adobe Acrobat szoftver által használt, de ma már más DTP programok által is támogatott formátum “nyomdakész”, formázott (nem módosítható) dokumentumok tárolására. A PDF állományok egységesen jeleníthetők meg vagy nyomtathatók ki különböző számítógépes rendszereken, ezért például az Interneten is gyakran használják ezt a szabványt
perforálás  A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Adott irányban történő sorozatos átlyukasztás (hajtogatás közbeni perforálás, tömbök perforálása), sorlyukasztás. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás
ragasztókötés  Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.
Az egymásra hordott íveket együttesen behelyezik egy ragasztókötő gépbe, ahol a könyvtest a szorítópofák közé kerülve egy biztos tartást nyer, ezután az egész egy marókés fölé kerül, ahol a könyv gerince egy meglehetosen durva felületet kap. Az így nyert durva felület meglehetősen sok ragasztóanyagot képes felvenni. A gép megkeni a könyv gerincét ragasztóval, majd a borítóba akasztja. A könyvkötés utolsó fázisa a ragasztóanyag kihűlése után a könyvtest három oldalon való körülvágása.
retusálás  Képjavítás, képtisztítás. Alapjában a képeredeti (papírkép, diakép, vagy scannelt grafika) sérüléseinek, színhibáinak kijavítása, de a képekkel való manipulációra is alkalmazzák, megváltoztatva annak valódi formáját
ritzelés, riccelés  karton, lemez hajlítását elősegítő bevágás, amely az anyag keresztmetszetének csak kb. a feléig hatol. Ugyanazt a célt szolgálja, mint a -hajlítóélezés, de vastagabb anyagokhoz ez inkább megfelel. Továbbá, a kivágásnak az öntapadó anyagoknál használatos módja, amikor a kivágóélek csupán a papírt vagy fóliát vágják át a szilikonos hordozóig, de a hordozó egyben marad.
szabványos papírméretek  A0 841×1189 mm,  B0 1000×1400 mm
A1 594×841 mm,   B1 700×1000 mm
A2 420×594 mm,   B2 500×700 mm
A3 297×420 mm,   B3 350×500 mm
A4 210×297 mm,   B4 250×350 mm
A5 148×210 mm,   B5 175×250 mm
A6 105×148 mm,   B6 125×175 mm
szedéstükör  A kiadvány oldalainak a margók által határolt területe, ahol a szedett szöveg, illusztráció elhelyezkedik. Az élőfej a szedéstükrön belül, az oldalszámok azon kívül helyezkednek el.
szennycímoldal  A borítólap és a belső címlap között elhelyezkedő oldal, amely többnyire csak a könyv címét tartalmazza
szitanyomás  Autotípiai eljárás. Az offszet eljárással nehezen vagy egyáltalán nem nyomtatható anyagok nyomására alkalmas pl.: textíliák, dekor fóliák, nagyon vastag papírlemezek
tamponnyomás  Nem sík felületek nyomására szolgáló eljárás. Pl: pohár, toll, öngyújtó.
tipográfia  Egy kiadvány megtervezésének tudománya és művészete. A tipográfia alatt értjük a kiadvány tervezése, szedése során alkalmazott eszközök összességét.
vágott méret  A kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése.
 vákát oldal  üres oldal